1151 зрелостници на матура в областта
1151 зрелостници на матура в областта / Дарик- Кюстендил, архив

1151 ученици от Кюстендилска област са заявили участие в първия задължителен Държавен зрелостен изпит по български език и литература. От Кюстендил те са 538, а от Дупница - 486 души.

Изпитът е тест, който включва и въпроси със свободни отговори. Вариантите ще бъдат изтеглени в 8.00 ч., след което всяко училище, в което има матура ще получи парола от Регионалния инспекторат, с която да влезе в специализиран сайт, от където да се изтеглят и разпечатат изпитните материали.

Държавният зрелостен изпит се провежда в 14 училища в областта, по едно в Сапарева баня, Бобов дол и Кочериново. В Кюстендил, матурата се държи в ПГ по икономика и мениджмънт, Гимназия "Н. Рилски", Езикова гимназия, ПГ по лека промишленост, ПГ по селско стопанство и ПГ по туризъм.

Пет училища в Дупница ще домакинстват на зрелостниците. Това са Гимназия "Хр. Ботев", ПГ "Акад. Корольов", ПГ по хранително-вкусови и химични технологии, ПГ по облекло и стопанско управление и ПГ по транспорт.

Вторият Държавен зрелостен изпит е на 23 май, като учениците сами избират предмета, по който ще държат изпит. Традиционно, най-много абитуриенти в областта са избрали география  496 души. Биология е варианта на 184 ученици, английски език - 157, философия - 143, математика - 100, история - 92, испански език - 9, химия - 3 и физика са избрали двама души.