113 години растителна защита в България
113 години растителна защита в България / netinfo

За четвърта поредна година, на 16 януари служителите на Националната служба за растителна защита, както и всички регионални служби празнуват своя професионален празник. Официалното му честване е от 2005 година, когато по случай 110 години на растителната защита в България с решение на Министерски съвет, 16 януари е обявен за Ден на растителнозащитника.

VІІ-то обикновено Народно събрание приема- "Закон за мерките против филоксерната зараза / чума на лозата / и за възстановяването на опустошените от нея лозя". Законът е утвърден с Указ на княз Фердинанд от 16 Януари 1896 година. С него се поставя официално регламентираното начало на борбата с вредителите по растенията и на растителнозащитната дейност у нас.

Една от основните дейности на службата е контрол на продуктите за растителна защита и торове, предлагани на пазара и употребата им. Целта е  производство на безопасни храни, опазване здравето на хората и околната среда от замърсяване с пестициди – една особено чувствителна тема в ЕС. Инспекторите от Регионална служба "Растителна защита"- Кюстендил извършват и наблюдение, диагностика, прогноза и сигнализация на икономически важните вредители по земеделските култури.

"В тази връзка бих желала да напомня на земеделските производители, че започна абонамента за информационен бюлетин- 2009 г. С него те винаги ще са в крак с най-новите регистрирани продукти за растителна защита и няма да изпуснат точния момент за борба срещу вредителите по земеделските култури", каза за Дарик директорът на "Растителна защита"- Кюстендил Милена Коцева.

Гости на кюстендилските служители за празника ще бъдат колегите им от Благоевград.

"Ще обменим опит и ще си поговорим за това, как можем да бъдем максимално полезни на земеделските производители. Бих искала да поздравя всички колеги, работещи в областта на растителната защита, като им пожелая здраве и професионални успехи", допълни Милена Коцева.