Златна статуетка от Съюза на композиторите за Златен извор
Златна статуетка от Съюза на композиторите за Златен извор / DarikNews

Детското вокално студио „Шарено герданче” от Търговище и тази година получи специалната награда на феста за цялостно представяне и обра наградите в отделните възрастови групи при индивидуалните изпълнители. Ръководителят на вокалното студио Светла Стаменова бе на второ място в раздела за аранжимент. Първото там бе за Валери Костов от Пловдив, а третото- за Ангел Жеков от Любимец. В категорията „Нова авторска песен” отличието бе за детски хор „Славена”- Пловдив и „Спънато хоро”.

Златна статуетка от Съюза на композиторите за "Златен извор"
netinfo

При индивидуалните изпълнители първа възрастова група на първо място е Мария Недялкова от Пловдив, на второ- Елена Галенова от Търговище и на трето- Стилиян Пейков от Хисар. Във втора възрастова групи журито присъди общо 8 награди: три трети места за Полина Тодорова от Търговище, Галя Илиева и Виктория Главчева от Хисар, три втори за: София Манолова от Панагюрище, Мирела Стефанова от Любимец и Адрияна Андреева от Търговище. Двете първи места също бяха за Търговище- Яница Стойнева и Даяна Николаева. В трета възрастова група наградите също бяха пет- на трето място е Дани Чуков от Стара Загора, на второ са Камелия Колева и Виктория Иванова от Търговище, а на първо- София Миланова от Търговище и Николай Димов от Стара Загора.

Златна статуетка от Съюза на композиторите за "Златен извор"
netinfo

В раздел „Дуети” в първа възрастова група бяха присъдени две трети места- за Панагюрище и Хисар. При втора възрастова група първи отново бяха Панагюрище, втори- Хисар и трети Любимец.

Класирането при детските състави първа възрастова група: 3 място- „Шарено герданче” (Търговище), 2 място- „Шанс” (Панагюрище) и 1 място- домакините от ДВС „Таралежите” (Димитровград). Във втора възрастова група бяха раздадени общо 7 награди: две трети места за „Звънче” (Панагюрище) и „Точка на кипене” (Хисар), две втори- ДВС „Таралежите” (Димитровград) и ДВИГ-Димитровград и две първи места за: квартет „Шарено герданче” (Търговище), ДВГ „Маргаритка” и ДВГ „Шарено герданче” (Търговище). При трета възрастова група на второ място са ДВС „Таралежите” (Димитровград), а на първо- квартет „Шарено герданче” (Търговище) и квартет от Стара Загора.

 

Дипломи за участие получиха всички състави и изпълнители, включили се в 13-ия „Златен извор” в Димитровград. Наградите връчи началникът на хуманитарния отдел в общинската администрация Антоанета Шаркова. Това е единственият такъв фестивал за детска забавна песен на фолклорна основа, който дава шанс и на нас да творим нови песни и аранжименти. Благодаря на организаторите, на създателя на „Златен извор” Кера Тодорова и догодина отново сме тук, коментира Светла Стаменова- ръководител на формацията, събрала най-много отличия и тази година „Шарено герданче”.

За трета година фестивалът е наблюдаван от образователното министерство. Надяваме се да бъде включен сред тези, от които класираните ще могат да получават държавни стипендии по програмата за подпомагане на даровити деца, коментира директорът на детския и младежки център в Димитровград Христина Ташева.