Жътварски събор, с. Странско
Жътварски събор, с. Странско / Дарик радио, Хасково
За 14-а поредна година димитровградското село Странско е домакин на Национален фолклорен празник "Тракийски жътварски събор“. Началото е от 10 ч. днес на житен блок в покрайнините на селото, където ще има демонстрации на ритуално зажънване със сърп и паламарки от фолклорните състави, участници в празника. След това ще стартира и жътвата със съвременна селскостопанска техника.

От 12ч. в центъра на Странско ще е официалното откриване на събора с участието на над 20 фолклорни състава от региона.  В програмата е включено и традиционното лятно изложение на продукти "От нивата до трапезата", както и среща на селскостопански производители. Организатори са Община Димитровград, кметството на с. Странско, местното читалище "Пробуда" и Земеделска кооперация "Петър Петров".

Утре, 24 юни, от 18ч., в друго димитровградско село- Радиево, организират третото издание на фолклорния празник "Жътва е". Представяне на стари жътварски обичаи и историята на жътвата включва програмата, която е под патронажа на местния арендатор Боян Гьоков. Мотото е "Ден година храни", а защо жътвата е празник, ще покажат самодейните колективи от читалища в общината с изпълнение на жътварски песни и танци.