Затварят хранителен магазин, заради продавач с Хепатит
Затварят хранителен магазин, заради продавач с Хепатит / netinfo
Хранителен обект е затворен временно със заповед на Директорът на Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве. Временната мярка е наложена, заради необходимост от дезинфекция. Предприета е след като е констатирано, че служител е заболял от Хепатит.

Временно спрян от експлоатация е и козметичен магазин, като необходимостта от запечатването му е факт, след констатирани нарушения по Наредбата за изискванията към козметичните продукти. Други три магазина са глобени по същата Наредба 36.

Общо 15 акта са съставили през седмицата инспекторите от Дирекция „Здравен контрол”, 10 от тях са в хранителни обекти. 7 са глобените заради неизпълнено предписание, един за липса на етикет и два за тютюнопушене.

В магазин за химически продукти е констатирано тютюнопушене, а агтроаптека е санкционирана по Наредбата, касаеща нормата за арсен, кадмий, никел и полициклични ароматни въглеводороди в атмосферния въздух.

Общи 193 хранителни и нехранителни обекти са били инспектирани през седмицата от здравните експерти. 23 са издадените предписания.

Предписания са върчени и от Дирекция „Опазване на общественото здраве”- общо 5. 2 са съставените актове при 69 проверки на Дирекцията.