финал в Хасково
финал в Хасково / Дарик радио, Хасково
защитници на Пирин финишираха в Хасково
96098
защитници на Пирин финишираха в Хасково
  • защитници на Пирин финишираха в Хасково
Свиленградчаните Огнян Христонев и Виктор Замбаров пробягаха разстоянието Свиленград – Хасково днес за близо 9 часа. Те започнаха маратона, който е част от общонационален в защита на Пирин. Протестите които вървят в страната против застрояването на националния парк „Пирин” продължават близо месец. 

В 9 часа сутринта до Стария мост в Свиленград, Христонев, Замбаров  заедно с още15-тина души дадоха началото. При пристигането си в Хасково в 18 часа, Огнян Христонев заяви: „Беше трудно. Не се намирам в най-добрата си форма. 70 км не са малко.” След това той отново повтори исканията на недоволните от страната, за отмяна на министерското постановление и оставка на министъра на екологията Нено Димов

Маратонът ще премине през 9 български града. Приблизителният маршрут на маратона е 440 км. Днес малко преди да тръгне, Огнян Христонев взе свитък с послание, който ще се предава щафетно на останалите участници по маршрута. Всеки град ще запише посланието си към управляващите в символичната щафета, за да завърши в София.

Утре бегачите продължават към Асеновград, после към Пловдив, Пазарджик, Велинград, Разлог, Благоевград, Дупница и София.

Какво каза Виктор Замбаров, който влезе в областния град с боси крака и какво Огнян Христонев, чуйте в звуковия файл