Започват Мистериите на Хухла 2014”
Започват Мистериите на Хухла 2014” / netinfo

Поредното издание на културния фест „Мистериите на Хухла“ започва днес вечерта с откриване на изложба в реставрираната Костадин-Георгакиева къща. Художествена галерия ще покаже картини на местни автори и на творци от Южна България, някои от които със световна известност.

Празникът ще продължи и утре преди обяд в салона на читалището в Хухла, където ученици от Обединен детски комплекс в Кърджали ще демонстрират фотомайсторство. Следобед край водопадчето-светилище ще звучи китарен концерт, който ще премине в джаз сред картините в Георгакиевата къща. Публиката ще може да гледа на живо джазмена Огнян Видев.

Вечерта „Балкански мистерии“ ще се вихрят на изградения от хухленци амфитеатър на връх Илинденя. Следва кулминацията на „Мистериите“ - Иван Бунков, инициатор и организатор на културния празник, ще връчи наградата „Почетен селянин 2014“. Със статуетката на скулптора Емил Пенчев, изобразяваща пробит от ходене цървул и в него земното кълбо, досега са удостоени Ивайло Балабанов, Калуди Калудов, Петър Василев, Недим Налбантоглу, Нешко Нешев, Георги Петков, Коста Хаджиев (посмъртно).

От връх Илинденя публиката ще се пренесе на селския мегдан, за да се наиграе под звуците на акордеона на Нешко Нешев и кларнетиста на „Козаревската група“. И тази година на Мистериите ще пее пловдивчанката Богдана Петрова, първият БГ-талант, чийто род е от Хухла.