Започват честванията на 100-годишнината от Балканските войни
Започват честванията на 100-годишнината от Балканските войни / netinfo

Честванията в Хасковска област на 100-годишнината от Балканските войни започват днес с научна конференция на тема „100 години от разоряването и прогонването на българското население от Тракия и настаняване на бежанците в Хасковския регион". За участие във форума са поканени проф. Светлозар Елдъров от БАН, д-р Ваня Стоянова и Стоян Райчевски от Тракийския научен институт, историците от Хасково д-р Красимира Узунова, д-р Георги Граматиков, д-р Стефан Димитров и други изследователи. Домакин на научния форум ще бъде областната администрация.

Проявите са под патронажа на областния управител ще продължават общо 3 дни. Те включват кръгли маси в четири общини - Ивайловград, Маджарово, Тополовград и Свиленград, на които хората ще могат да дискутират с научните работници и да поставят своите въпроси. Общините са подбрани по брой на живеещи в тях бежанци, като в Тополовградско те са почти 100 процента.

Наред с кръглата маса в градовете ще гостува фотоизложба с 15 документални снимки по темата. В деня на откриването на честванията пък ще бъде показана и уникална изложба, включваща реквизита на игралния филм за тракийския войвода Капитан Петко. Проявите около годишнината включват още издаване на сборник с материалите от конференцията и концерт на хасковския ансамбъл „Китна Тракия".

Утре и вдругиден проявите ще продължат с кръгли маси в четири общински центъра. На тях историците ще представят в по-съкратен вариант научните си разработки и ще дискутират с гражданите. В Ивайловград ще са утре от 10,30 часа в НЧ „Пробуда", а в 16,00 часа на същия ден историците ще разговарят с жителите на Маджарово в заседателната зала на Общината. На 25 септември гостуващата кръгла маса ще бъде в Тополовград (от 10.30 часа в НЧ „Св.св. Кирил и Методий") и в Свиленград (от 16 часа в залата на Общината).

Средствата за отбелязването на годишнината в областта са отпуснати от държавния бюджет с постановление на Министерския съвет и са в размер на 9 500 лв. Съорганизатори на проявите са Тракийското дружество „Георги Сапунаров", читалище „Заря" и Регионалното дружество на историците в Хасково.