Започва Националният младежки тракийски събор Илиева нива
Започва Националният младежки тракийски събор Илиева нива / netinfo

Националният младежки тракийски събор „Илиева нива", организиран от Община Ивайловград и Съюза на тракийските дружества, започва днес. Тази година се чества и Денят на тракийското дете и 100 години от Балканските войни. Годината е паметна, защото отбелязваме 100 години от гибелната 1913 година, когато хиляди невинни  българи от Източна и Западна Тракия биват варварски погубени от  турската войска и башибозук, а оцелелите от Източна Тракия насилствено прогонени завинаги от родните огнища, споделят организаторите.

ПРОГРАМАТА:

30 май 2013г.

Първи етап от похода „По стъпките на спасението" - връх Орлов кладенец ( Коджаеле) - с. Горни юруци (Горно Юруклер) - с. Гугутка (Арнауткьой)

31 май 2013 г.

Втори етап от похода „По стъпките на спасението" - с. Гугутка  - с. Пъстроок (Алагьозлер) - с. Планинец (Джебилер)

16:30 ч.

Презентация по повод 150 години от рождението на академик Любомир Милетич и 100 години от разорението на тракийските българи, представена от ученици от СОУ „Христо Ботев" Ивайловград

Малката зала на НЧ „Пробуда 1914"

17:30 ч.

Представяне книгите „Балканската война" на академик Георги Марков и „Етническото прочистване на българите в Източна и Западна Тракия и Мала Азия (1903-1913-1923)" на член кореспондент Стоян Райчевски. Промоция на последното осъвременено издание на книгата на академик Любомир Милетич „Разорението на тракийските българи през 1913 г.". За книгите ще говори Иван Гранитски, собственик на издателство „Захарий Стоянов". Ще присъстват  Диана Овчарова кмет на община Ивайловград  и Красимир Премянов председател на Съюза на тракийските дружества в България.

Народно Читалище „Пробуда 1914"

19:00 ч.

Спектакъл на танцов ансамбъл „Китна Тракия"  към Тракийско дружество „Георги Сапунаров", гр. Хасково и трио "Рокива"

На площада в Ивайловград

1 юни 2013 г.

9.30 ч.

Трети масов етап от похода „По стъпките на спасението" - с. Планинец - Илиева нива

Разстояние - 4 км., тръгване - от разклона на с. Планинец

11:30 ч.

Начало на честванията на „Мемориален комплекс Илиева нива"

/панихида, авторски патриотичен спектакъл „Епопея на забравените" на Хасковският драматичен театър „Асен Златаров"  с участието на артистите  Стефан Цирков и Иванка Шекерова, тържествени слова, полагане на венци, кръщене, курбан/

13:30 ч.

Участие на детски тракийски състави на сцената на Илиева нива

19:00 ч.

Празник за децата на Ивайловград

Детската площадка до параклиса

20:30 ч.

На площада в Ивайловград

Исторически танцов спектакъл „България през вековете"

Ансамбъл „Българе"

21:30 ч.

Заря на площада в Ивайловград.