Започва акция Да спасим 300 човешки живота!
Започва акция Да спасим 300 човешки живота! / netinfo

Акция "Да спасим 300 човешки живота! Да поставим предпазните колани!" започва полицията в цялата страна от утре. Кампанията, чиято цел е да повиши информираността за предпазващия ефект на обезопасителните колани, ще продължи до 10 ноември.

В този период ще бъдат предприети засилени проверки на шофьорите и пътниците в автомобилите, като ще се следи използват ли колани и детски обезопасителни системи. Те ще разясняват ползите от тях на пътници и водачи. Санкции ще бъдат налагани при всяко констатирано нарушение, предупреждават от полицията. Законът за движение по пътищата предвижда глоба в размер на 50 лв. за пътник, който не изпълнява това си задължение. Освен парична санкция, за водачите е предвидено да им се отнемат 8 контролни точки.

Според данните на "Пътна полиция" към момента колани ползват около 85/100 от водачите и пътниците на предни седалки при пътуване извън населените места. По-малко- около 65 % се ползват в градски условия. Въпреки разпоредбите на Закона за движение по пътищата, пътуващите на задните седалки рядко използват тези предпазни средства, посочват от полицията.

Предпазните колани намаляват с около 30 % загиналите, тежко и леко ранените, спасяват от травми в почти 100 % в случаите на преобръщане на автомобила на равно място, дори при скорост от 100 км/ч.