За осми път тракийски жътварски събор в село Странско
За осми път тракийски жътварски събор в село Странско / Община Димитровград

Димитровградското село Странско днес е домакин на осмия национален фолклорен празник „Тракийски жътварски събор”. Негови организатори са Община Димитровград, съвместно с кметството на с. Странско, кооперацията за земеделски услуги „ Доверие” и народно читалище „Пробуда - 1910г.”.

В 10.00 ч. е ритуалното зажънване. В нива край пътя между селата Странско и Здравец със сърпове и паламарки ще зажънат кметът на община Димитровград Иво Димиво и  заместник-изпълнителният директор на фонда Свилен Костов, както и 7 фолклорни групи. Преди това по традиция се отслужва водосвет.                 .

Съборът и съпътстващото го всяка година лятно изложение на земеделски производители ще бъдат открити официално в 12.00 ч., в центъра на село Странско, където ще има и представяне на селскостопанска техника. Хлебопроизводители, млекопроизводители и пчелари участват в изложението тази година.

На откритата сцена в центъра на селото ще се представят и 28 фолклорни групи от читалища в цялата страна - Стара Загора, Чирпан, Опан, Карлово, села от Сливенско и Ямболско, димитровградските Г.Асеново, Г.Извор, Ябълково, Крум, Радиево, Зл.поле, Длъгнево, Добрич, Каснаково и др. За първи път програмата има конкурсен характер и ще е в две възрастови групи - до 18 г. и над 18 г.

Категориите са четири -  обичай, фолклорни певчески групи, индивидуални изпълнители и танцови състави. Във всяка категория ще бъдат класирани първи три места от тричленно жури, което включва хореограф, фолклорист и специалист по носии, информират организаторите.