Върнахме часовниците с час назад
Върнахме часовниците с час назад / DarikNews.bg, Архив

В 4.00 ч. сутринта тази нощ преместихме стрелките на часовниците си с час назад и така преминахме към зимното часово време.

Астрономическото време важи до края на март, когато преминаваме към лятното часово време. Промяната на времето се използва главно в страните с умерен климат. Целта е да се използва максимално светлата част на денонощието, така че да съвпада с активните часове за работа/училище.

Смяната на часа води до депресия

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин.

Той пише писмо до редактор на вестник "Парижки журнал" през 1784 г. и предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. За пръв път сериозно то е предложено от Уилям Уилет в "Пилеене на дневна светлина", публикувана през 1907 г. Той не успява да убеди британския парламент да го приеме, въпреки наличието на значително лоби.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това във Великобритания последвали примера, като в началото въвели лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

В България въртенето на стрелките е въведено на 1 април 1979 г.