ВСС образува дисциплинарно производство срещу Иван Ванчев
ВСС образува дисциплинарно производство срещу Иван Ванчев / netinfo

Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев. То е по предложение на главния прокурор Борис Велчев, който настоява за уволнение на Ванчев, поради уронване на престижа на съдебната власт.

Предполага се, че Ванчев е подслушвал висши магистрати за лични цели. Смята се, че прокурорът има връзка със съдийка, кандидатствала скоро за председател на Хасковския окръжен съд. Почнал обаче да я ревнува и я сложил на "подслушване" - естествено, незаконно. Така прихванал нейни разговори с високопоставени магистрати и политици.

„Не съм уведомен официално и не ми е връчвано каквото и да било", коментира вчера за „Дарик" Иван Ванчев. Той твърди, че не е запознат с намеренията на главния прокурор Борис Велчев.
Иван Ванчев бе избран от ВСС за шеф на Хасковската окръжна прокуратура през лятото на 2009 г. Това е неговият втори мандат. Тогава той спечели надпреварата с Петър Мидов и Светлозар Костов, който пък наскоро бе избран за административен ръководител на Специализираната прокуратура.