Връчват поетичната награда Пеньо Пенев пред паметника му в парка
Връчват поетичната награда Пеньо Пенев пред паметника му в парка / DarikNews, архив
Връчват поетичната награда "Пеньо Пенев" пред паметника му в парка
53087
Връчват поетичната награда "Пеньо Пенев" пред паметника му в парка
  • Връчват поетичната награда "Пеньо Пенев" пред паметника му в парка

В Димитровград днес започват ХХІІ Дни на поезията "Пеньо Пенев", които ще продължат и утре. За днес от 17.30 ч. в парк "Пеньо Пенев" са предвидени творчески ателиета за ученици, а в 19.30 ч. пред паметника-костница на поета в едноименния парк ще бъде запален Огънят на поетичните дни. Там ще бъде и церемонията по връчването на наградата. Слова за 22-я лауреат Ангел Ников се очаква да произнесат председателят на комисията по избора му Петър Анастасов и литературният критик от състава й Митко Новков, съобщи уредникът на дома-музей "Пеньо Пенев" Живка Шишкова.

Връчват поетичната награда "Пеньо Пенев" пред паметника му в парка
netinfo

1 000 евро е финансовото измерение на наградата, която по действащия статут община Димитровград връчва на всеки 2 години. През 2010 г. приза получи Екатерина Йосифова- първата жена с наградата "Пеньо Пенев". Първият и носител е Дамян Дамянов през 1970 г. В годините я получават Любомир Левчев, Стефан Цанев, Евтим Евтимов, Валери Петров, Христо Фотев, Контастин Павлов, Александър Геров, Павел Матев, Иван Динков, Ивайло Балабанов и др. Ангел Ников е първият поет, който живее в Димитровград, удостоен с отличието. Решението за това бе взето от 7-членна комисия, назначена със заповед на кмета Иво Димов, която заседава на 30 март.

Връчват поетичната награда "Пеньо Пенев" пред паметника му в парка
netinfo

Ангел Ников Ангелов е роден на 25.08.1932 г. в село Караджалово, Пловдивска област. Автор е на 22 книги, първата от които- "Българин да се наричаш" (1967, стихове), а последната- "Песен наум", издадена в първите дни на 2012 г. Лирическият сборник стана литературен факт с финансовата подкрепа на Община Димитровград по програмата й за книгоиздаване, приета през 2011 г. „Песен наум" включва 71 избрани стихотворения. Ангел Ников е издал над 20 книги, които го утвърждават, като поет със сериозен принос към националната литература, коментира тогава председателят на журито Петър Анастасов.

Още за програмата на димитровградските поетични празници и новия лауреат чуйте в звуковия файл от временния директор на градска библиотека "Пеньо Пенев" и местното сдружение на писателите със същото име- Петко Каневски.