Военен прабългарски лагер на Мезек днес, гостите ще стрелят с лък и арбалет
Военен прабългарски лагер на Мезек днес, гостите ще стрелят с лък и арбалет / netinfo

Военен лагер, обсада на българска крепост, двубой и мирни преговори между войските ще се разиграят на Средновековната крепост край свиленградското село Мезек днес. Атрактивната възстановка на исторически събития от средновековната ни история е част от програмата за откриването на изцяло реставрираната крепост по проекта на Община Свиленград „С богатството на миналото към атрактивно бъдеще". Целта на проекта е подкрепа и подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура на Средновековната крепост и Тракийската гробница в село Мезек. Той е финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г., а общата му стойност е 3 142 267 лева.

На събитието са поканени министри, ръководители на оперативната програма, областни управители, кметове на български, гръцки и турски общини, представители на туроператорски фирми, медии, както и всички граждани, които желаят да видят  атракциите, осъществени по проекта.

Официалната програма започва в 11,00 часа на Средновековната крепост. По-късно, от 21.00 часа, ще се разиграе втора възстановка на Тракийската куполна гробница край село Мезек. Тя ще представи лов на глигани, тракийски оракул и погребение на знатен тракийски аристократ. Възстановките са на открито, сред естествения декор на двата исторически обекта. Битът и животът на траките - IV-II век преди Христа, и на войните от средните векове - XI-XIV в., ще бъдат пресъздадени чрез интерактивна мултимедия и популярни български актьори. В постановките ще участват Любен Чаталов, Дидо Мачев, Астор и др. Ще се включат и местни любители-актьори, самодейци, спортисти и ученици.

С осъществяването на проекта „С богатството на миналото към атрактивно бъдеще" районът около Средновековната крепост край Мезек е превърнат в център за атракции. За реализирането им е закупено специално оборудване, провокиращо любопитството на туристите. Декори на стражева зала и оръжейна са експонирани на  крепостта, а наоколо е разположен военен лагер с палатки, шатри, военно снаряжение и манекени в автентични костюми.

Посетителите ще могат да стрелят с лък и арбалет, да нареждат пъзел или да играят шах с 50-сантиметрови фигури, да хвърлят ласо, да се снимат в царски и рицарски костюми. След многобройните игри ще могат да отдъхнат край 4-метрово огнище, сядайки на дънери и пънчета.

Исторически кът е обособен и в Тракийската куполна гробница. Най-забележителната атракция там са триизмерните холографски копия  на откритите в гробницата златни и бронзови съкровища. Подобна експозиция се прави за първи път в автентичната среда на исторически обект.