ВиК ще обжалва разрешителното за депо край Ябълково, хората в селото готвят протест
ВиК ще обжалва разрешителното за депо край Ябълково, хората в селото готвят протест / netinfo
ВиК-Хасково ще обжалва полученото от Община Димитровград комплексно разрешително за изграждане на депо за твърди битови отпадъци край Ябълково. Според управителя на дружеството Атанас Бързев има риск сметището да замърси питейната вода на Хасково. Вододайната зона на областния град е на 800 метра от мястото, където по проект ще се строи депото.

Задължителните по закон разстояния са спазени при разработването на проекта, е позицията на кмета на Димитровград Стефан Димитров. За изграждането на депото са необходими две години. Стойността на проекта е 17 милиона лева, търси се инвеститор, съобщи градоначалникът. Не съм водил разговори за депониране на софийски боклук в Ябълково, обяви Стефан Димитров.

Хората в Ябълково са категорично против изграждането на депото, събират подписка и са готови за протест. По думите им за разрешителното са научили от медиите, сметището ще бъде само на километър от къщите и в непосредствена близост до помпените станции на селото и Хасково. Те ще поискат среща с кмета на Димитровград Стефан Димитров и ще му връчат поредните подписки срещу проекта.

Позициите на кмета на Община Димитровград Стефан Димитров, хората в Ябълково и управителя на ВиК-Хасково Атанас Бързев чуйте в прикачения файл.