Ваня Данева юбилейно с Опитомяване на залеза
Ваня Данева юбилейно с Опитомяване на залеза / DarikNews

Новата стихосбирка на поетесата Ваня Данева ще бъде представена от 17.30 ч. днес в читалнята на градска библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград. Книгата е озаглавена „Опитомяване на залеза” и включва 31 лирични творби. Редактор е удостоеният с Пеньова награда през 1986 г. Петър Анастасов, който тази вечер ще я презентира. Организатори на творческата вечер, която е и юбилейна (2х30) за Ваня Данева, са община Димитровград, библиотеката „Пеньо Пенев”, историческият музей и читалище „Култура”. „Опитомяване на залеза” излиза с финансовата подкрепа на общината. Ръкописът бе сред селектираните от миналогодишната сесия по програмата за подпомагане на местните автори, припомни директорът на библиотеката Петко Каневски, който и тази година е в комисията за конкурса. 15 са депозираните за участие ръкописи.

Ваня Данева живее и работи в Димитровград. Завършила е физика и журналистика. Нейни стихове са публикувани в централния и местния печат и в литературните списания. Автор е на стихосбирките: “Откъсване на ябълка” /1995г./, “Условна присъда” /1998 г./ и на публицистичната книга “В епицентъра на Прехода” /2007г./

 

 

Член е на Съюза на независимите български писатели и на Съюза на българските журналисти. Дълги години бе главен редактор на в. „Димитровградска правда”, а по-късно- на общинското кабелно радио. Работила е още като преподавател по физика и социален работник.