Ванчев се връща като окръжен прокурор, окончателно
Ванчев се връща като окръжен прокурор, окончателно / netinfo

Петчленен състав на Върховния административен съд излезе с решение за възстановяване в длъжност на отстранения през лятото на миналата година окръжен прокурор на Хасково Иван Ванчев. Върховните магистрати на практика са счели, че Ванчев е отстранен от поста неправомерно и отменят решението на Висшия съдебен съвет от 26 юли миналата година  с което Ванчев беше временно отстранен и като административен ръководител на прокуратурата в Хасково. Същото се случи и с колегата му Емил Христов - апелативен прокурор на Бургас. Двамата магистрати предприеха обжалване на решенията на ВАС. Преди месец тричленен състав на ВАС отхвърли жалбата на Ванчев, но петчленния днес я уважи и така най-вероятно от понеделник следваща седмица Иван Ванчев отново ще се влезе в кабинета си в съдебната палата в Хасково.

До отстраняването му се стигна след скандални разкрития на записи от СРС, в които Ванчев обсъжда с колегата си Христов и с други магистрати изборите за членове на Висшия съдебен съвет от прокурорската квота. Проверка на прокуратурата показа, че разговорите са записани със законно разрешени специални разузнавателни средства, приложени спрямо Емил Христов, който е разследван за длъжностно престъпление. Последва искане на главният прокурор Сотир Цацаров за отстраняването на Ванчев и Христов, тъй като и срещу двамата има досъдебни производства съответно за документно и за длъжностно престъпление. 

В мотивите си по днешното решение върховните магистрати посочват че, искането на на главния прокурор за отстраняването на Иван Ванчев е с дата 26.07. 2013 г. Постъпило е във Висшия съдебен съвет на 26. 07. 2013 г. Разгледано е на същата дата като обаче Ванчев не е бил уведомен нито за искането на главния прокурор, нито за образуваното по него производство пред Висшия съдебен съвет. Така според върховните магистрати е допуснато нарушение на основания принцип на равенствол.

Незаконосъобразно и необосновано тричленният състав на Върховния административен съд е приел, че дадените с постановлението на Софийска административна прокуратура указания са доказателство за образуване на наказателно производство от общ характер срещу Ванчев. По делото не са представени доказателства, които да установяват, че срещу Иван  Ванчев е образувано по надлежния ред наказателно производство от общ характер, се казва още в мотивите на петчленката на ВАС. Решението й за възстановяването на Ванчев е окончателно и не подлежи на обжалване. Публикувано е на страницата на ВАС.