/ Дарик радио, Хасково
Дългогодишният фотограф и видео оператор Валери Добрев е удостоеният с отличието „Деец на културата“ за 2018 г. в Димитровград. Това решиха днес общинските съветници, които утвърдиха избора на комисията.

Валери Добрев е известен в региона фоторепортер и журналист, видео оператор и носител на множество награди от кинолюбителски фестивали, като преди време дари голяма част от филмите си и архивни кадри на историческия музей в Димитровград.

Той е и сред учредителите на Фестивала на алтернативното кино в димитровградското с. Райново, който възниква по негова идея. В началото на месец май предстои петото издание на този фест. За приза Валери Добрев е номиниран от кмета Иво Димов, като за него са били предложени още двама.

Днес съветниците приеха и решение за удостояване на изявени преподаватели с отличието „Учител на годината“, като също утвърдиха предложените от комисията, селектирала номинациите от педагогическите съвети на димитровградските училища и детски градини.

В категория "Предучилищно и училищно образование" приза ще получи Петя Йорданова, която е главен учител в ОУ "П.Славейков", в категорията "Професионално образование"- старши учителят от ПГ „Асен Златаров“ Анелия Демирева-Иванова, в раздел "Хуманитарни науки" отличието е за Галина Караиванова, старши учител по английски език в ПМГ "Иван Вазов", в "Природо-математически науки" - за старши учителят по информационни технологии в ОУ "Алеко Константинов" Георги Гочев и в раздела "Физкултура и спорт"- Вълчо Вълчев, старши учител в ПЕГ "Д-р Иван Богоров".

Наградите ще бъдат връчени тържествено на церемонията по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май.  Всеки от отличените учители получава грамота, плакет и сумата от 400 лв., решиха днес димитровградските съветници.

Новият носител на отличието "Деец на културата" за 2018 година Валери Добрев ще получи грамота, плакет и сумата от 500 лв.