В МС ретроспекция Бисер-спомен за бедствието и човешката солидарност
В МС ретроспекция Бисер-спомен за бедствието и човешката солидарност / Петя Петрова

Ретроспекция от репортажни кадри „Бисер - спомен за бедствието и човешката солидарност“ е експонирана в Министерския съвет година след бедствието по инициатива на Областна администрация-Хасково и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР. Фотоизложбата с 20-те най-запомнящи се кадри от бедствието, сполетяло Хасковска област на  6 февруари 2012 г., ще бъде открита днес.

Със свои снимки участват както професионални фоторепортери от регионални и национални медии, така и граждани, документирали събитията. В окончателната селекция място намериха репортажни кадри на: Ники Матанов, Панайот Панайотов, Георги Даскалов, Христо Русев, Джантай Коджаюмер, Велко Велев, Николай Грудев, както и от Стефан Чертоянов - член на OFFROAD обществото - едни от първите, притекли се на помощ от София, Пловдив и Стара Загора с вещи и продукти от първа необходимост.

Много са писмата, които пристигнаха на електронния адрес на пресцентъра на Областна администрация в Хасково. Организаторите на изложбата благодарят на Петя Петрова от с. Бисер, чиито снимки не са включени в изложбата, заради ниската им резолюция, но са заснети в дните след наводнението, на селото, на което тя е свидетел.

Тази ретроспекция е спомен за човешката болка, която не трябва да бъде забравяна, но е и израз на благодарност към всички доброволци, институции и организации за съпричастността и помощта, която оказаха и продължават да оказват за възстановяването на засегнатите от наводнението селища в Хасковска област, пишат организаторите й.

След гостуването в София, изложбата ще бъде представена и в Областна администрация-Хасково.