В Хасково и Димитровград- 28 с варицела
В Хасково и Димитровград- 28 с варицела / Darik News, архив

28 са новорегистрираните болни от варицела от началото на 2012 г. до днес, съобщи директорът "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция  д-р Снежана Иванова. 16 от случаите са в Хасково- ученици от ОУ "Шандор Петьофи" и Професионалната гимназия по дървообработване и строителство, както и малчугани от детски градини1, 3, 15 и 16. 12 от заболелите са от Димитровград, уточни д-р Иванова.

За детските заведения здравната инспекция е издадала предписание да не приемат  неболедували деца в рамките на 21 дни след последният регистриран.

Случаите на варицела в Хасковска област за миналата година са били 1 131. 98 на сто от боледуващите са на възраст до 14 години. При възрастните заболяването  протича с повече усложнения и миналата година е имало два такива случая, при които с усложнения пациентите са били хоспитализирани в инфекциозното отделение.

77 са случаите на хепатит през декември, а 917 - през цялата 2011 година.

Леко увеличение в случаите на остри респираторни заболявания отчетоха днес от здравната инспекция. Към момента заболеваемостта е 143 на 10 000 души, което е далеч под епидемичните стойности 340 на 10 000. От Регионалната здравна инспекция уверяват, че разполагат с достатъчно антигрипни препарати, които са на разположение на личните лекари и лечебните заведения.