В Димитровград представят социален проект за обществена пералня
В Димитровград представят социален проект за обществена пералня / DarikNews, архив

Проекта „Общинско социално предприятие Обществена пералня" ще представи днес екипът му в заседателната зала на администрацията в Димитровград. 295 533 лв. е стойността му, а продължителността- 16 месеца. Работата по разработката стартира от 1 март с предварителни процедури за подбор на екип и бенефициенти и ще продължи до 30 юни следващата година.  Магдалена Ванчева, директор на първото в областта социално предприятие, организирано към СУПЦ-Димитровград, е ръководител на проекта за обществената пералня. Координатор е инж. Гергана Тодорова и счетоводител- Марияна Димитрова.

12 души от целеви социални групи- хора с увреждания трайно безработни или от малцинствата, ще бъдат ангажирани в първата по рода си в Димитровград обществена пералня. Реалната й дейност трябва да стартира от началото на юли в приемните помещения на бившата АТЗ-болница, като първоначално ще обслужва детските, социални и здравни заведения на територията на общината. Идеята на екипа по проекта е след приключването му обществената пералня да продължи да функционира, като разшири обхвата си, но запази социалния ефект. Още повече, че на територията на общината не се предлага такава услуга, коментира Магдалена Ванчева.

6-членен ще е първоначално персоналът на социалната обществена пералня- директор, счетоводител, двама отговорници, хигиенист и шофьор, като се предвижда на граждански договори да бъдат наети социален работник и психолог.