Трон на читателя в димитровградската библиотека
Трон на читателя в димитровградската библиотека / Дарик радио-Хасково
Трон на читателя от 432 книги украси двора на димитровградската библиотека
93504
Трон на читателя от 432 книги украси двора на димитровградската библиотека
  • Трон на читателя от 432 книги украси двора на димитровградската библиотека
Трон на читателя, изработен от 432 стари книги, стари дрехи, столове и гуми е най-новата арт инсталация в обновената лятна читалня на димитровградската библиотека. Той бе изработен с помощта и на доброволците по проекта „Моята зеленя библиотека“, както и две групи ученици от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в кв.Черноконево, които се включиха в него.

Детски отдел, ГБ "П. пенев"
Дарик радио-Хасково

От стари и непотребни хартиени и дървени изделия да бъдат сътворени нови и полезни вещи бе една от целите на проекта. Показахме, че „зелените идеи“ не са тема на бъдещето, а могат да се приложат и в наши дни, коментира ръководителят Светла Билярска- главен библиотекар в детския отдел.

Детски отдел, ГБ "Пеньо Пенев"
Дарик радио-Хасково

Друга от задачите на екипа бе да съхраним книгите така, че те да се ползват от много читатели. 540 детски книжки бяха облепени с прозрачно фолио, а други 80- подвързани с помощна на специална дрелка, обясни тя.

В обявената дарителска акция за набиране на литература са предоставени 1 600 книги, част от които предназначени за деца са за библиотеката на черноконевското училище. Със 150 от тези книги са били попълнени и мобилните библиотеки в къщичките, разположени на пет места в Димитровград.

Детски отдел, ГБ "П. Пенев"
Дарик радио-Хасково

С „Моята зелена библиотека“ бяха подновени и стелажите за книги в детския отдел, които вече са боядисани в пролетни нюанси. Оформен е и кът, в който децата могат да почетат книги или да играят. Обновеният детски отдел бе открит тържествено с участието и на представители от фондация "Глобални библиотеки", децата от училището в Черноконево, включили се в дейностите заедно със своите преподаватели Стиляна Драгиева и Верджиния Минчева, както и децата от 3Б клас на СУ "Любен Калавелов" с ръководител Стела Иванова, които представиха пиесата "Сърцето на гората" по Мая Дългъчева, с която завоюваха призово място в общинския конкурс за детско творчество „Шанс“.

Детски отдел, ГБ "П. Пенев"
Дарик радио-Хасково

Гости бяха също мениджъри и библиотекари от общински и градски библиотеки в страната, които участват в друг проект на „Глобални библиотеки“ за обмен на добри практики с Барселона и Финландия. Изработването на специално помагало бе целта на срещата.