Трифон Зарезан отбелязват 5 димитровградски села
Трифон Зарезан отбелязват 5 димитровградски села / DarikNews, архив

Празника на лозаря и виното Трифон Зарезан отбелязват по традиция днес, в първия ден на февруари, в село Черногорово. Община Димитровград, кметството, читалище „Поука - 1908" и клубът на хората от третата възраст „Надежда" са организатори.
В 11 часа от центъра на селото участниците ще потеглят към лозовия масив, където от 11,45 часа ще има водосвет и типичния за празника ритуал по зарязване на лозите.

Лозовият масив край Черногорово е един от най-големите в община Димитровград, на площ от 97 дка. Веднага след това в ритуалната зала на Черногорово предстои художествена програма, конкурс за най-добър производител на домашно вино и награждаване на отличените винари и лозари. Миналата година за пореден път Цар на лозята в Черногорово стана Антон Вълканов. Шестима участваха в конкурса за най-добър производител на вино.

Освен в Черногорово подобаващо Трифон Зарезан ще отбележат и в димитровградското село Голямо Асеново, където празникът започва от 10,30 часа с литургия, продължава с ритуала по зарязване на лозите, отличаване на лозари и винари и ще завърши с концерт на оркестър "Агрофермер 2002". Миналата година там за първи път организираха подобен ритуал и за Цар на виното бе избран Дельо Желязков. 14 бяха участниците в конкурса за най-качествено и пивко вино, произведено в Голямо Асеново.

Трифон Зарезан отбелязват днес с типичните за празника ритуали и в димитровградските села Бряст, Воден и Длъгнево.