Транспортират бюлетини и книжа за вота до секциите
Транспортират бюлетини и книжа за вота до секциите / Darik News, архив

В предизборния ден (4 октомври 2014 г.) Районната избирателна комисия:

* уточнява начина на взаимодействие с охраната и представителите на преброителя, пропускателния режим в отделните помещения, движението на членовете на СИК и местата за приемане на секционните протоколи;

* съвместно с общинската администрация предава на СИК избирателните кутии, кутиите за отрязъците от бюлетините, кочаните с бюлетините за гласуване, избирателните списъци, печатите на СИК, формуляри на протоколите, образци на декларации, чернови на протоколите и останалите книжа и материали;

* контролира тяхното транспортиране до секциите, оборудването на изборните помещения и охраната им;

* във взаимодействие с общинските администрации контролира снабдяването на СИК с изправна копирна техника и други необходими книжа и материали;

РИК публикува на интернет страницата си графика за предаване на изборните книжа и материали, за да могат наблюдателите, които желаят да присъстват при предаването.

На 4 октомври 2014 г. определен с решение на РИК неин член и длъжностно лице от общинската администрация, определено със заповед на кмета на общината, предават на председателят на СИК избирателните списъци и материали, за което се съставят протоколи. В случай на неявяване на председателя на СИК, изборните книжа и материалите се получават и протоколите се подписват от заместник-председател на комисията.

Печатът на СИК се предава в запечатан плик, който се подписва от:

* председателя на СИК,

* длъжностното лице от общинската администрация, определено със заповед от кмета на общината и

* член на РИК, определен с нейно решение, в момента на получаването му.

Пликът с печата се отваря при откриването на изборния ден в секцията.

След подписване на протоколите отговорността за опазване на изборните книжа и материали носи председателят на СИК.

При предаването и приемането на изборните книжа и материали могат да присъстват регистрирани наблюдатели и застъпници на кандидатски листи. Те удостоверяват самоличността и качеството си с документ за самоличност и удостоверение за регистрация. Удостоверението за регистрацията на наблюдателя е издадено от ЦИК, а удостоверението за регистрация на застъпника – от съответната РИК.

При съмнения за автентичността на удостоверението може да бъде направена проверка в публичния регистър на наблюдателите на www.cik.bg, а за застъпника – в публичния регистър на застъпниците на сайта на съответната РИК.

Изборните книжа и материали се транспортират до секцията (изборното помещение) до 20,00 ч. на 04.10.2014 г. Транспортното средство се осигурява от кмета на общината, като няколко съседни СИК могат да бъдат обслужвани с едно транспортно средство. Шофьорът му трябва да бъде снабден с писмо, в което са изписани трите му имена, ЕГН, регистрационният номер на транспортното средство и целта на пътуването. Писмото се подписва и подпечатва от кмета на общината.

 

Избирателните списъци и останалите изборни книжа и материали се внасят в изборното помещение в присъствието на повече от половината членове на СИК.

 

Членовете на РИК упражняват контрол за изпълнение на задълженията на СИК по оборудването на изборното помещение и пространството около него, както и на сградата, в която се помещават СИК.

Изборното помещение се оборудва с:

- кабини за гласуване, поне една от които трябва да дава възможност за гласуване на хора със затруднение в предвижването и увредено зрение;

- копирна машина, като задължително се проверява нейната изправност чрез копиране на тестова страница;

- места за работата на СИК – за разполагане на избирателния списък и проверка в него, за избирателната кутия,  кутията с отрязъците с номерата от бюлетините

- места за наблюдатели, застъпници, представители на партии, коалиции и инициативни комитети.

 

Върху избирателната кутия се поставя табло (бял лист с формат А4), на което с големи букви е указано, че избирателят може да изрази своя вот само със знак „Х“ или „V“, поставен с химикал, пишещ със син цвят.

След приключване на подготовката за гласуването, помещението се заключва и запечатва с хартиена лента, подписана от присъстващите членове на СИК.

Кметовете на общини и кметства са длъжни да оказват съдействие на СИК по привеждане на изборното помещение във вид, удобен за работата на комисията и за протичането на изборния ден.

Забранява се предварителното раздаване на изборни книжа и материали.

Забранява се изнасянето на избирателни кутии, кутии за отрязъци с номера от бюлетината, избирателни списъци и бюлетини извън изборното помещение след приемането им от СИК в предизборния ден, по време на гласуването и преброяването на гласовете. Забраната се отнася и за СИК в предизборния ден.