Илиева нива
Илиева нива / Областна администрация, Хасково
Областният управител на Хасково Станислав Дечев участва в поклонението на Илиева нива. Традиционният събор-поклонение в памет на избитите тракийски бежанци бе организиран от Община Ивайловград. В честването участваха кметът й Диана Овчарова, депутатът Георги Станков, председателят на тракийските дружества Красимир Премянов, представители на тракийските дружества, на местната власт, наследници на бежанците.

Илиева нива
Областна администрация, Хасково

В паметното слово, посветено на годишнината от кървавите гонения, областният управител Станислав Дечев заяви: „Историческите факти няма как да бъдат променени. Събитията и жертвите няма как да бъдат забравени. Болката не може да бъде заличена. Защото няма българско сърце, което да не кърви, когато идва тук, на Илиева нива. Всеки от вас, потомците на тракийци, има лична причина да бъде днес тук. По-важното обаче е, че именно Вие, наследниците на тракийските бежанци, дадохте един урок по човечност на всички ни: научихте ни да помним, но да не отмъщаваме!”

Илиева нива
Дарик радио, Хасково

Венци на признателност поднесоха официалните лица и гражданите. Десетки балони с цветовете на националното знаме полетяха в небето в памет на избитите през  1913 година.
 
По време на Междусъюзническата война османската войска убива над 200 бебета и деца, скрити в растителността покрай река Арда от родителите им – българи, бягащи от преследващата ги армия.