Тракийци свеждат глави пред паметта на 200 тракийски деца край Ивайловград
Тракийци свеждат глави пред паметта на 200 тракийски деца край Ивайловград / netinfo

Поредица от мероприятия, посветени на традиционния Национален младежки тракийски събор в местността “Мемориален комплекс Илиева нива” край село ивайловградското село Глумово, организира днес Община Ивайловград, Съюзът на тракийските дружества в България и младежкият и женският съюз към Съюзът на тракийските дружества в България.

Събитията по повод Деня на тракийското дете започнаха още вчера. Програмата включваше детски празник и театралната постановка за деца „Щръклица" от Панчо Панчев, както и представяне в читалище "Пробуда 1914" на книгата на Димитър Шалапатов "Българските християнски селища в Западна (Беломорска) Тракия".

Сутринта днес бяха поднесени венци пред паметниците на героите, загинали за свободата и независимостта на България. След обяд детски тракийски състави ще се изявят на сцената на “Илиева нива”, а вечерта Ансамбъл “Китна Тракия” - Хасково ще изнесе свой спектакъл на площада в Ивайловград. Финал на програмата ще сложат тържествен гвардейски марш и тържествена заря проверка.

През 1996 г. по настояване на представители на тракийските дружества в България е издигнат “Мемориален комплекс Илиева Нива” в памет на над 200 тракийски деца, които са били избити на това място от османската войска по време на Междусъюзническата война от 1913 г.