Тенчо Тенчев номиниран за Глас на месец февруари
Тенчо Тенчев номиниран за Глас на месец февруари / Darik News, архив
Тенчо Тенчев номиниран за "Глас на месец февруари"
84555
Тенчо Тенчев номиниран за "Глас на месец февруари"
  • Тенчо Тенчев номиниран за "Глас на месец февруари"

Номиниран за „Глас на месец февруари” е младият изпълнител на народни песни от димитровградското село Злато поле Тенчо Тенчев. Организатор е националното сдружение “Наследници на фолклорния огън”, а първите награди за „Глас на годината” са през 2015 г. Призът е за младия изпълнител Петър Георгиев, номинирал Тенчо Тенчев за февруари. С аргументи от творческата му биография.

Тенчо Тенчев е роден на 9.10.1986 година в Димитровград. Живее в с.Злато поле, където вече пета година е секретар на читалището и ръководи групата за автентичен фолклор, сформирана детска ”Златополче” и става техен ръководител, а по късно прави и школа по народно пеене. Завършил е профил „Музика” в СОУ „Васил Левски”, където първоначално започва в класа по акордеон, а по-късно се мести в този по народно пеене. Репертоарът му в момента включва близо 400 народни песни, повечето от които са автентични, от родното му село Злато поле.

Изявите и наградите му през годините не са малко, както и телевизионните предавания в които е участвал. Носител е на близо 20 награди, от които 9 първи места: две поредни години златен медал на националния жътварски събор в с.Странско, също два поредни златни медала от националния фолклорен фестивал ”Кехлибарен грозд” в Харманли, златен медал от с.Доситеево в конкурса „Песни и танци край Марица”, първо място в националния фестивал „Златна есен”- Симеоновград, първо място и златен медал в Свиленград от международния фестивал „Песни и танци без граници” , златен медал от с.Крепост и националния „Празник на черешата” и златен медал от 50-ия юбилеен събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува” в Хасково.

От националния събор в Копривщица през 2015 г. групата за автентичен фолклор "Златица" при читалище"Просвета-1921" на с. Злато поле получи златен плакет, а ръководителят й Тенчо Тенчев също е удостоен със златен плакет за индивидуалното си представяне.

През ноември 2015 г. получи наградата на журито в категория „Фолклор – млади изпълнители” в шестия национален конкурс „Пазител на традициите”. Конкурсът се организира от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите.

До момента има 4 професионални записа на песните: „Радина стара майчица”, „Каква си била ти Добро”, „Знаеш ли Яне, помниш ли” и „Мъри Калино”.

Заедно с Петър Георгиев изпълняват песента „Иванчо, мамо, Иванчо” в филма „Дякон Левски” на режисьора Максим Генчев.

От 2014 година е приет като студент в УНИБИТ-София, със специалност „Информационни фондове на културното историческо наследство”.

Мечтае за кариера на изпълнител и пиано в читалището на с. Злато поле. Много от децата там учат в паралелката с профил „Музика” на димитровградското СОУ „Васил Левски”, която е завършил и Тенчо Тенчев. Ако имахме пиано в читалището, щеше да е много добре за тези деца и да открием школа, коментира той. Обича работата си, като секретар на читалището и казва, че му липсва, когато е на лекции в София. Чуйте го в приложения файл.