Димитровград
Димитровград / Дарик радио, Хасково
Съветниците на Димитровград не избраха Салим Салим за почетен
94083
Съветниците на Димитровград не избраха Салим Салим за почетен
  • Съветниците на Димитровград не избраха Салим Салим за почетен
Едно от срамните решения в историята на димитровградския общински съвет записаха днес избраните в него с тайния си вот за почетни граждани. Скрити зад колективната безотговорност, наречена тайно гласуване, 16 димитровградски избраници пуснаха недействителни бюлетини в избора на треньора по борба Салим Салим за почетен гражданин, въпреки безспорните успехи на неговите възпитаници на тепиха. Снощи неговият син и състезател на СКБ „Димитровград“ Микяй Наим стана вицеевропейски шампион, като завоюва за България и Димитровград  сребърен медал в Европейското първенство по борба за юноши и девойки, което продължава в Дортмунд, Германия.

Салим Салим и Микяй Наим
СКБ, Димитровград, Архив

13 медала от европейски и световни първенства и 157 златни от републикански имат възпитаниците на Салим Салим в създадения само преди 10 г. клуб. Последните 4 години той е и комплексен първенец по отличия за страната в класацията на Българската федерация по борба. От нейно име бе и предложението до Общинския съвет на Димитровград Салим Салим да бъде избран за почетен гражданин. Фактите обаче, се оказаха недостатъчни за 16 съветници, скрити с недействителните си бюлетини в тайното гласуване. Какви са мотивите им не е ясно, тъй като дебат по докладната липсваше. Според запознати с историята за създаване на клуба те може и да са с 10-годишна давност. Според други, такава е била партийната повеля, която няма общо с личността и успехите на треньора. Тайното гласуване, регламентирано с новата наредба за символиката и отличията на Димитровград, която се прилага за първи път, бе представяно, като изключително демократична процедура, която цели свобода за съветниците и тяхната съвест. Едва 15 гласуваха "за" Салим Салим  да получи морално признание в града, чието име популяризират с успехите си възпитаниците му.

За почетно гражданство той бе предложен и миналата година, но тогава докладната не стигна до сесията, тъй като бе отхвърлена от председателския съвет с аргументите, че Салим Салим е още млад и има време да се доказва, както и че не е направил нищо изключително за Димитровград, а просто изпълнява качествено професионалните си задължения, като треньор. След официалния финал на тържествената сесия на 2 септември СГ "Да за Димитровград" организира мълчалив протест, като вдигна транспарант с името на Салим Салим.

Христо Шишков и настоящият димитровградски кмет Иво Димов
Дарик радио, Хасково, Архив

Не бе еднозначен днес и изборът на дългогодишния кмет на Димитровград от времето на социализма и първи градски секретар на БКП преди демокрацията Христо Шишков, предложен от настоящия кмет Иво Димов. 4 бяха недействителните бюлетини, но с гласовете на 27 съветници той ще получи отличието на 2 септември, на тържествена сесия от 18 ч., обяви председателят на димитровградския парламент Гергана Кръстева.

Съгласно новата наредба почетният гражданин не получава финансови средства или специални привилегии. На тържествена сесия му се връчват удостоверение и плакетът "Почетен гражданин на община Димитровград" , а в Книгата на почетните граждани на Община Димитровград се вписват трите му имена, дата на раждане, адрес, номер и дата на решението на Общинския съвет и датата на връчване на отличието. Също така почетните димитровградчани имат право да бъдат включвани в състава на представителни делегации  в страната и чужбина за сметка на общинския бюджет; да присъстват на заседания на Общинския съвет с право на съвещателен глас и да участват в чествания и празници, организирани от  общината. Администрацията й поддържа връзка с тях, като може да ги кани на тържества, да им отправя поздравления по повод лични празници, юбилейни годишнини, да организира с тях срещи, е записано още в наредбата.

Дебатите и гласуването чуйте в приложения файл.