Съветници защитават с декларация уволнената от театъра в Димитровград Калина Монева
Съветници защитават с декларация уволнената от театъра в Димитровград Калина Монева / DarikNews

Жарки страсти и горещи емоции се развихриха в димитровградската пленарна зала днес. Августовската сесия стартира с питания към кмета и декларация от групата на „Да за Димитровград” срещу уволнението на колежката им Калина Монева от общинския драматичен театър. Основания за освобождаването й от работа са липсата на удостоверение, че владее английски език на средно ниво и специфични компютърни програми. Калина Монева работи в театъра на Димитровград от 1986 година, с едно прекъсване от две години – от 1999 до 2001 г., след което отново е поканена и продължава до 11 август тази година, когато е освободена с тези мотиви. "Недопустими са рестрикциите, които директорът на общинския театър прилага по отношение на работещите в тази културна институция. За времето, през което заема временно длъжността, двама са уволнени, един възстановен и отново уволнен и шестима са напуснали, някои от които дългогодишни специалисти, а останалите- назначени и представени от него, като добри професионалисти. От 10 души персонал - представете си за какво става въпрос!". Протестираме срещу самоуправството и настояваме ръководството на общината да спре щенията на определени ръководители да се държат безпринципно и безотговорно със служителите. Ние казваме не на реваншизма и на политическите уволнения!", е записано в текста на декларацията.

Благодаря на колегите за подкрепата в този сложен за мен момент, коментира Калина Монева.

Препоръка към кмета Иво Димов на Т-образното кръстовище между ул. Бузлуджа и околовръстния Панорамен път да бъде монтиран временен светофар отправи Данчо Данев.

2 извънредни докладни бяха внесени към одобрените от Председателския съвет 13- за маломерните паралелки в общината и удължаване срока на кредит за болницата „Св. Екатерина”.

Разгорещените дебати в залата стартираха с предложението на Виолета Желева изграждането на обезопасена детска площадка в кв."Каменец" да бъде отложено за 2015 г., като бъде направен и спортен кът. Мотивът й бе, че през 2014 г. няма предвидени за това пари в бюджета. Против отлагането се обяви Диян Георгиев, по чиято докладна през юли местният парламент одобри изграждането на площадката за деца в кв. Каменец до края на настоящата година. След препирни на висок глас с кмета Иво Димов по темата, Георгиев и председателят Стефан Димитров се зарекоха да дадат курбан за здравето и благополучието на децата от този квартал. Щом в нашата община няма да вземаме мерки, а ще даваме курбани да не вали дъжд що да не направим и курбан да не пострада някое дете, ироничен бе Димитров към обявения от градоначалника курбан след наводненията и бурите в града. Без дебати днес съветниците одобриха докладната на председателя си за сформиране на комисия, която да обследва районите в община Димитровград, застрашени от наводнения. В състава й бяха избрани Методи Грозев, Диян Георгиев и Кирчо Кирев, а като представител на гражданите- Живко Тенев Жеков. Предстои кметът да определи и трима специалисти от администрацията.

Таня Делчева припомни, че още през януари и поставила въпросът за безопасността на детските площадки не само в Димитровград, но и селата, а тогава кметът й отговорил, че е назначил комисия, която да обследва състоянието им. От януари месец до момента- нищо не се прави, посочи Тана Делчева.

 

Единодушни бяха съветниците в решението си за чакълиране и валиране на главен път във вилната зона на местността Габера. Страстите отново се нажежиха при изменението на наредбата за местните данъци и такси след решението на ХАС, че общината няма право да отказва административни услуги на длъжници. В крайна сметка решението бе прието с 1 въздържал се. Приети бяха и докладните за ремонт на покрива в общинската болница, удължаване на срока за кредита й, изграждане на паркинг на ул. Емилиян Станев 19, еднократна финансова помощ за нуждаещ се от Димитровград и за съществуването на маломерни паралелки в училищата.