Това доведе до протест пред следствения арест в Хасково
Съдията от Окръжен съд - Хасково Йонко Георгиев не се произнесе по същество по исканата от Софийска градска прокуратура (СГП) мярка за постоянно задържане под стража на кмета на с. Минерални бани, Област Хасково - Мюмюн Искендер, общинския служител в местната администрация на баните - Байрям Иляз, и кметския син Али Али, и отложи процеса за гледане на мярката за трети октомври тази година.

Съдът постанови назначаването на съдебно-медицинска експертиза за установяване на здравословното състояние на обвиняемите и дали то е съвместимо с пребиваването им в следствения арест. По този повод ще бъде изпратено писмо до директора на МВР болница, който ще трябва да определи назначаването на вещи лица – онколог и ендокринолог.

Тримата са с обвинение за участие в организирана престъпна група за злоупотреба с евро средства. Делото по марката за постоянно задържане продължи повече от три часа и половина днес следобед, до 19 часа, с четири прекъсвания. От защитниците на обвиняемите бяха представени пред съда доказателства, че здравословното състояние на подопечните им не е съвместимо с престоя им в ареста. Искендер е със съдово заболяване и диабет, а Иляз – с онкологично и също е с диабет.

Пред състава на Окръжен съд Хасково беше представено и решение на Върховния административен съд от 2022 година, образувано по същите фактически обстоятелства. Делото тогава е било прекратено поради липса на доказателства за извършено престъпление, пледира защитата. Адвокатът на кмета на минерални бани Мюмюн Искендер представи и решение от този следобед на Районна избирателна комисия – Хасково за това, че кметът  е регистриран като кандидат за народен представител в листата на "Алианс за права и свободи" (АПС), а това му осигурява имунитет. Междувременно дежурният прокурор по делото от СГП Вихър Михайлов поиска от съда нова пауза, за да се изчака решението от извънредното заседание на Централната избирателна комисия в 19:00 часа, като съобщи, че главният прокурор е подал искане към комисията за сваляне на имунитета на Искендер. Съдът обаче не прие и последва постановяване на решението му.

По-късно Централната избирателна комисия (ЦИК) даде разрешение за задържането на кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер. Това се съобщава в решение на комисията с дата 23 септември, изпратено до медиите. 

Припомняме, че на 20 септември в Минерални бани започна акция във връзка с разследване за заявени неверни обстоятелства с цел да бъдат получени средства от фондове на Европейския съюз. Тогава за тримата обвиняеми беше постановена мярка за задържане от 72 часа, която изтече тази вечер в 20:20 часа.

Това породи и казусът за оставането им в следствения арест. След като стана ясно решението от състава на Окръжен съд – Хасково и тримата обвиняеми бяха върнати в ареста, привърженици на Искендер, водени от областния лидер на "Алианс за права и свободи" и водач на кандидат депутатската листа за Хасково Мюмюн Мюмюн, се събраха на протест под прозорците на следствието. След пристигане на адвоката на Искендер - Недялко Паталов, при протестиращите, Мюмюн Мюмюн призова хората да се оттеглят тази вечер. Той заяви, че събралите се не искат да нарушават обществения ред, а са на място само за морална подкрепа към арестуваните и подчерта, че арестът им е незаконен. Защитникът обаче обяви, че още тази вечер с адвокатите на останалите двама обвиняеми ще внесат искане пред Окръжен съд – Хасково за освобождаването им.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Кореспондент на БТА Красимира Славова