Съборът в Пелевун се превръща в традиция след 18-годишна пауза
Съборът в Пелевун се превръща в традиция след 18-годишна пауза / netinfo

Вторият поред събор в ивайловградското село Пелевун под надслов "Завръщане към Пелевун" се проведе през уикенда. Миналата година Община Ивайловград и кметството в селото превърнаха 11 август 2012 година в историческа дата, след като възродиха традицията, прекъсната от 18 години, през които селото не е било свидетел на подобен празник, споделиха от общинската администрация.

Мариана Аладжова омагьоса всички на събора „Завръщане към Пелевун" със своето акапелно изпълнение на родопски песни. Гласовитата плевунка събра овациите на присъстващите и беше извикана на бис.

Освен на красивия глас на Мариана, тази година гостите и жителите на Пелевун се насладиха на изпълненията на певческа група „Незабравка" и фолклорните групи към НЧ „Пробуда 1914" от кв. Лъджа и селата Свирачи и Славеево. Двете малки пелевунки Мария и Магдалина пък се превъплътиха в ролята на баби и плениха всички с очарователния си артистизъм.

Гостите опитаха от вкусните традиционни ястия, които сръчните плевунски домакини бяха приготвили специално за случая. Трима професионални музиканти накараха сърцата на всички да затанцуват в ритъма на българския фолклор.