Свиленград отдаде почит на Васил Левски
Свиленград отдаде почит на Васил Левски / netinfo

В Свиленград много граждани, деца и ученици се поклониха днес пред паметта на Апостола на свободата и почетоха 139-ата годишнина от гибелта му. За първи път тържествената  церемония се състоя на новия паметник на Васил Левски, който бе открит на едноименната улица преди няколко месеца - на 5 октомври, празника на Свиленград.

Поклонението започна с рецитал на деца от Театралната школа към читалище „Просвета 1870". Заупокойна молитва отслужи архиерейският наместник отец Константин. Моменти от героичния живот на великия  идеолог и организатор на българската национална революция и делото му в Свиленград припомни историкът от Общинския музей Стефан Каймаков. Венци и цветя на бюст-паметника поднесоха представители на Общината, училищата, политически, културни и неправителствени организации и институции. В поклонението се включи и фенклубът на ФК „Левски" в Свиленград - „Синя крепост".

Ден по-рано се проведе ученически конкурс за презентации на тема „Левски". Възпитаници на ОУ „Иван Вазов", СОУ „Д-р Петър Берон" и ПГССИ „Христо Ботев" представиха в голямата зала на общинската администрация своите мултимедийни творби, вдъхновени от идеите и живота на Васил Левски.