Свиленград, Трети март
Свиленград, Трети март / Община Свиленград
С богата програма Свиленград чества днес 3 март – Националния празник на България и 140-та годишнина от Освобождението. На площад „5 октомври” много  жители и гости  на града се включиха в тържеството. Сред тях бяха кметът на общината инж. Георги Манолов, и.д.председател на ОбС Цветелина Атанасова, общински съветници, представители на партии и НПО и др.

Свиленград, Трети март
Община Свиленград

Присъстващите аплодираха изпълненията на представителния духов оркестър „Костадин Манов” с диригент Васил Василев, танцьорите от Танцов състав „Илинден” и Детски танцов състав „Свиленче” с хореорграф Галина Христова, децата от школата по актьорско майсторство към НЧ „Просвета-1870”. 

В словото си уредникът от Историческия музей на Свиленград д-р Стефан Димитров направи историческа оценка на събитията отпреди 140 години, възвърнали  България на картата на света. Той отбеляза, че на 20 януари 1878 година Свиленград е освободен от войската на ген. Струков. Но след Берлинския договор от юли същата година този район е върнат в пределите на османската империя до окончателното освобождение през Балканската война от 1912 година. Панихида за героите, отдали живота си за свободата на България, отслужиха отец Георги и отец Димитър.

Свиленград, Трети март
Община Свиленград

След едноминутно мълчание в памет на борците за национално освобождение бяха поднесени венци и цветя на паметника на героите от войните от община Свиленград. В церемонията се включиха Общински съвет, Общинска администрация, Съюз на офицерите и сержантите от запаса, политически партии, Исторически музей, НЧ „Просвета 1870”, Тракийско дружество, Дамски Лайънс клуб – Свилена, Интеракт клуб – Свиленград, клуб „Съотечественик”, Общинска дейност „ Детски градини”, ПГССИ „Христо Ботев”, СУ „Д-р Петър Берон”, ОУ „Иван Вазов”, ОУ „Любен Каравелов”, ОУ „Христо Ботев” – село Левка, много граждани.

Свиленград, Трети март
Община Свиленград

Веднага след общоградското тържество в салона на читалище „Просвета – 1870” започна празничен музикално-поетичен спектакъл "България - красиво съществително" с участието на ученици от СУ "Д-р Петър Берон". А  на спортна плащадка „Изгрев”  се проведоха финалът и награждаването на традиционния за Свиленград турнир по футбол на малки вратички за купа „3-ти март”.
 
По същото време в Спортна зала – Свиленград  се състоя турнир по шахмат за купа "3-ти март". Още една спортна проява в чест на националния празник ще се проведе  на 5 март от 10.00 ч. в Спортната зала, където  ще се играе турнир по бадминтон за купа "3-ти март".
 
Тържествената програма започна в наеачерието на празника, на 2 март от 18.00 ч., с  голям празничен концерт. Публиката изпълни  салона на НЧ „Просвета 1870”, за да гледа  концерт-спектакъла на хорова школа "Свиленград" - „Българийо, в сърцата си ни ти!”, с диригент Кирил Търпов, с участието на  детски хор при I ОУ "Иван Вазов", фолклорна група "Лъчи от Тракия" с ръководител Кичка Славова, ученици от СУ "Д-р Петър Берон".
 
По традиция общината постави националния флаг по  централни улици и  булеварди и призова гражданите да украсят домовете си с националния трибагреник в чест на големия празник.