Свикват експертен съвет в столицата заради бруцелозата във Вълче поле
Свикват експертен съвет в столицата заради бруцелозата във Вълче поле / netinfo

Експертен съвет ще се проведе утре в столицата заради бруцелозата в любимешкото село Вълче поле. Това съобщи за Дарик доктор Ангел Кунчев директор на Дирекция “Противоепидемичен контрол” в Министерство на здравеопазването.

Целта на това събиране е специалистите да решат как точно ще се интерпретират резлутатите за положителни реакции към заразата при хората и съответните действия след това, обясни доктор Кунчев.

Това се налага тъй като и петимата души от селото, чиито проби реагираха положително на бруцелоза не проявяват симптомите на заболяването и на практика не боледуват от бруцелоза.

Единият от тях е 18-годишният Александър Пейчовски от Габрово, който днес пътува за Испания. Българските здравни власти са се разбрали с личният му лекар в Испания, при пристигането му, момчето да бъде подложено на повторно изследване.

Освен това Испания е страна, в която има немалко случаи на бруцелоза и не се изключва възможността момчето да се е заразило и там.

Очакват се повторните резултати на още 4-ма души от Вълче поле, за които има съмнения, че също са заразени. Подобрява се състоянието на единствената болна от бруцелоза 62-годишната Роса Иванова. С новите два случая днес, хората, чиито проби реагират положително стават 5.