Свикаха кризисния щаб в Областна заради времето
Свикаха кризисния щаб в Областна заради времето / Снимка: Дарик радио Хасково /архив/

Областният управител на Хасково Станислав Дечев свика днес областния кризисен щаб във връзка с очакваното усложняване на метереологичната обстановка в страната. По данни на метереолозите утре през деня температурите в нашия регион ще останат все още положителни. Очаква се след 20 часа да започнат превалявания от дъжд, придружени от силен северен вятър, което ще доведе до образуване на поледици. Прогнозата е, че след полунощ в петък дъждът ще премине в обилен снеговалеж и ще се натрупа значителна снежна покривка, а на места ще има и снегонавявания.

Обстановката е изключително динамична и се следи непрекъснато от всички институции, включени в областния кризисен щаб.

Пред Станислав Дечев снегопочистващите фирми докладваха, че цялата налична техника е в изправност, осигурени са материали за обработка на пътните настилки, мобилизирани са и допълнителни екипи.

24-часовото дежурство на областния кризисен щаб е в изпълнение на заповед на МВР и на Националния кризисен щаб. Осигурени са места за паркиране на тирове при затваряне на републиканската пътна мрежа.

Предупредени са Спешна помощ, болниците и личните лекари да информират за болни на хемодиализа, за бременни и родилки. Предупредени са кметовете, ръководителите на електро- и ВиК - фирмите за действия в кризисни ситуации.

Очаква се температурите в петък вечерта и в събота сутринта да паднат до - 20 градуса, в това числа и в нашия регион.

Затова Областният управител призовава населението да следва указанията на институциите, да не предприема пътувания и да се запаси с необходимите храни, лекарства и средства за отопление.

Областният управител свиква утре по обяд отново кризисния щаб, за да се предприемат конкретни мерки за действия в четвъртък срещу петък, когато се очаква ситуацията в област Хасково да бъде изключително тежка.