Строители завлякоха цяло село с пари
Строители завлякоха цяло село с пари / netinfo

Десетки жители на село Оряхово,община Любимец са били измамени от работници към фирми участващи в изграждането на голяма фотоволтаична електрическа централа, разположена в землището на селото. Изграждането й е започнало през месец април. Инвеститор е българо-италианско дружество, а стойността на проекта е 29,5 млн. евро. Слънчевите батерии, с мощност 16 мегавата, са разположени върху 570 дка.

Служителите към фирмите подизпълнители на проекта са били настанявани при възрастните хора от селото. Първите месеци работниците коректно са плащали договорените наеми, но дотам. Неочаквано те спират да плащат, като обясняват на собствениците на къщите, че работодателите не им плащат заплатите и те няма как да се издължат за нощувките. При кметицата на селото има само устни сигнали от ужилените хора. Става въпрос за баби и дядовци на по 70-80 години, които въобще не знаят какво означава понятието жалба, камо ли как се пише такава и къде трябва да се подаде. Тук изниква въпросът защо не са посъветвани как могат официално да потърсят правата си.

Оказа се също, че е много трудно да се  намери точна информация колко всъщност са фирмите участващи в строителството на парка. В селото са идвали работодатели от Пловдив, Пазарджик, Сливен, Стара Загора, но кои са точно фирмите и по-колко работници са имали не е ясно. Пред Дарик част от измамените баби казаха, че в къщите им е имало по трима-четирима работници. Момчетата са се държали добре с тях, били са възпитани и не са създавали проблеми. Те ни казаха и имената на нощувалите при тях работници. Благодарение на това успяхме да разберем, че единият работодател се казва Пламен и е от Пазарджик.

Пред Дарик той натопи работниците си и каза, че е изплатил всички трудови възнаграждения и не може да носи отговорност за неплащането на нощувките. Не успя обаче да отговори на въпроса защо работниците му няколко месеца са били коректни и изведнъж спират да си плащат. Стана ясно, че неговите служители дължат по около 400 лева на две баби. Пламен обеща пред Дарик, че ще посети селото и ще оправи проблема с двете възрастни жени. Оказа се, че лъже. И до днес той не е ходил в Оряхово, а неговите работници вече са напуснали селото.

Другият случай на измамени е по-фрапиращ. Става въпрос за работодател от Сливен. Неговите работници дължат пари на четирима души от селото. Говори се, че те са пребили шефа си и са избягали. Той също е изчезнал и не се е появявал в селото. Потърпевши от изграждането на този фотоволтаичен парк се оказа има и в самия град Любимец. Хора от управителното тяло на дружеството, от българска страна, са били настанени в местен хотел. Там са живели почти месец и са задлъжнели с около 12 000 лева, които май вече започнали да изплащат. Италианците, които държат 78 % от дяловете в дружеството, са били настанени в хотел в Хасково и са си платили всички разходи.