Стефан Димитров: Театърът не е търговско дружество
Стефан Димитров: Театърът не е търговско дружество / DarikNews, Архив
Стефан Димитров: Театърът не е търговско дружество
72269
Стефан Димитров: Театърът не е търговско дружество
  • Стефан Димитров: Театърът не е търговско дружество

Избраният да получи тази година наградата за деец на културата в община Димитровград заявява в интервю, че няма да изпълнява решение на общинския съвет, което е насочено към социално уязвими групи- хора от третата възраст и ученици, за които да бъдат осигурени по-ниски цени на билетите за театрални постановки. Това коментира на пресконференция днес председателят на местния парламент Стефан Димитров. Театърът не е търговско дружество и неговата основна функция не е да формира приходи, а да изпълнява и определени обществени ангажименти, посочи той. С наемите за ползване на салона, които временният му директор иска от други общински институции- примерно Детския и младежки център, на практика общината губи. Едните пишат разход, другите приход, върху който плащаме данък на държавата. Какъв е смисълът от това упражнение, не ми е ясно, каза още Стефан Димитров.

"Докато беше държавен, театърът в Димитровград разполагаше с бюджет от 80 000 лв. Сега е общински и бюджетът му е 280 000 лв. Общината инвестира в ремонт и оборудване. Закупен бе нов озвучителен пулт, но днес при концерта за юбилея на училище „Алеко Константинов” разбрах, че е трябвало да наемат външна фирма за озвучаване. Не знам защо не се ползва новият пулт, закупен с общински средства", каза още Димитров. Той заяви, че е един от малкото, гласували против при избора за деец на културата тази година. Като че ли наградата се използва, за да поощряваме тези, които слушат когото трябва и в същото време наказваме други, които не са показали послушание, коментира той. Като даде за пример танцов ансамбъл „Звездица”, който получава от държавната си читалищна субсидия по 500 лв. месечно заради съдебна жалба към общината по процедурата за разпределение на тези средства. С бюджет от 280 000 лв. и ансамбълът и джаз-триото и духовият оркестър на Димитровград биха направили чудеса, посочи още Димитров.

Днес той поздрави Микяй Наим и клуба по борба в Димитровград за бронзовия му медал от европейско първенство, като призова комисията по образование да внесе докладна, с която местният парламент да гласува за медалиста финансов стимул. По предложение на комисията на последното си заседание съветниците отпуснаха 1000 лв. на Виктория Бобева също от борцовия клуб за успехите й.

 

Поздравления Димитров отправи и към председателя на димитровградската структура на Съюза на математиците Катя Чалъкова и нейната ученичка Боряна Димова за класирането им на второ място в международен конкурс в Москва. Тези успехи доказват, че когато човек иска и може да работи постига и резултати, посочи той.  Чуйте го в звуковия файл.