Стефан Димитров, Хасково
Стефан Димитров, Хасково / Дарик радио-Хасково
Стефан Димитров: Длъжниците не са престъпници!
92944
Стефан Димитров: Длъжниците не са престъпници!
  • Стефан Димитров: Длъжниците не са престъпници!
За промяна в нормативната уредба, която да защити правата на хората, оказали се длъжници, чието имущество се разпродава от съдебни изпълнители се обявиха кандидатите за народни представители от “Реформаторски блок – Глас народен” в Хасково. Двамата юристи в листата Димо Стоянов и Тодор Ташев, както и водачът Стефан Димитров заявиха на пресконференция днес, че се ангажират да работят за защита правата на гражданите и потребителите.
Според сегашните разпоредби без приключило съдебно дело и понякога без дори да знаем, може да се окаже, че продават имуществото ни или да останем на улицата, а това категорично трябва да се промени, заяви адвокат Димо Стоянов. Той разказа, че от години се занимава и с подобни казуси.

Към момента съдебните изпълнители не могат да проверят дали са достоверни записите на заповед или изпълнителните листове, на база на които се взима имуществото на длъжниците. Искаме това да е възможно само след решение на съда и всичко да бъде всичко публично, уточни той.

Стефан Димитров, Хасково
Дарик радио-Хасково

Реформаторският блок от години работи в тази посока и в следващото Народно събрание се надяваме най-после да успеем да премахнем спорните текстове от гражданския процесуален кодекс с помощта на Стефан Димитров, който ще бъде нашият представител там, каза още Димо Стоянов.

Тези промени бяха въведени през 2008 година и изиграха своята роля, коментира Стефан Димитров. Той посочи, че целта не е да се засегнат интересите на кредиторите, а да се защитят длъжниците и да бъде постигната справедливост. Не трябва длъжниците да бъдат определяни като престъпници без да са осъдени, заяви той.

Стефан Димитров, Хасково
Дарик радио-Хасково

Според кандидатите за народни представители от „Реформаторски блок-Глас народен” в Хасково нецелесъобразно е и сливането на всички ВиК дружества в дадена област в обща асоциация. Адвокат Тодор Ташев посочи, че такова нормативно изискване от Европа няма, а е български модел, въведен с цел да се централизира и контролира усвояването на средства от обществени поръчки.

Ще настояваме в следващия парламент за законови промени, с които да отпаднат неразумните хипотези за подобно сливане, от което част от потребителите могат да се окажат потърпевши, каза Ташев.