25 юни – Ден на българската статистика
25 юни – Ден на българската статистика / dariknews.archive
Проучване на доходите и условията на живот стартира Националния статистически институт. Специално обучени анкетьори от  Хасково  започнаха посещения на местни домакинства, които ще продължат до края на месец май.  Проучването се извършва по регламент на Европейския парламент. Общият брой на населените места в хасковско, в които ще се проведе наблюдението е 33. Домакинствата, които ще бъдат посетени от анкетьори са 286.

Ще се провеждат персонални интервюта. Анкетираните трябва да попълнят два въпросника - Въпросник за домакинството, Индивидуален въпросник и Модул Здраве - втори приоритет. Домакинствата са включени в извадката на принципа на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите. Освен областния център ще бъдат посетени и анкетирани домакинства от градовете Димитровград, Свиленград, Любимец, Харманли, Тополовград, Ивайловград, Симеоновград и Меричлери, както и от населените места Маджарово, Минерални бани, Добрич, Долно Луково, Криво поле, Текето, Устрем, Синапово, Иваново, Царева поляна, Стамболийски, Радиево, Клокотница и др. Анкетьорите ще се легитимират със служебна карта, издадена от Териториално статистическо бюро-Юг отдел „Статистически изследвания-Хасково“.

Изследването се провежда паралелно във всички страни от Европейския съюз с обща методология и инструментариум. Получените резултати допринасят за оценка на условията на живот в отделните страни, структурата и разпределението на доходите на домакинствата и участието им в социалния живот на страната.