Стартира разчистването на р. Марица край Свиленград
Стартира разчистването на р. Марица край Свиленград / netinfo

Първи етап на почистването на коритото на река Марица в Свиленград стартира. Процедурата е първата от 30 години насам и включва почистване на пясъчните наноси и обрасли с буйна растителност острови, които затлачват течението на водите и предизвикват наводнения.

Първият ятап предвижда разчистване на 1,027 км от коритото на реката, който се намира между 500-годишния каменен мост и жп-моста. За целта ще бъдат усвоени 1, 116 млн. лв.

Средствата са отпуснати на община Свиленград от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Според кмета на общината инж. Георги Манолов обаче отпуснатите средства не са достатъчни, затова ще се търси най-ефикасният метод, за да се свърши повече работа.

На среща с журналисти градоначалникът припомни, че когато през 2005 г. Общината изготви проект за почистване на коритото на Марица, замерванията на хидроинженерите установиха, че трябва да се премахнат 89 хил. куб. м. земна маса за снижаване на водния стълб под рисковия минимум. За три години маркираните тогава пясъчни наноси са се слели в един огромен остров и последните изчисления показват пет пъти по-големи количества натрупана земна маса.

Сега от реката предстои да бъдат извадени над 450 хил. куб. м. пръст и пясък. Наред с това ще се изкореняват дърветата и храстите, избуяли по островите.