Откриват Музикалните дни "Недялка Симеонова"
Откриват Музикалните дни "Недялка Симеонова" / netinfo
Международният конкурс за цигулари „Проф. Недялка Симеонова” в Хасково ще бъде открит официално в 12:30 ч. днес в театъра „Иван Димов”. Конкурсът е част от програмата на 43-те Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“.

21 млади цигулари в 4 възрастови групи участват в конкурса. Те са от 6 държави: Сърбия, Молдова, Турция, Русия, Китай и България. Най-малките участници са 9-годишни- Петра Плешка от Кишинев, Молдова и Марияна Стоева от Пловдив.

Председател на журито е проф. Ангел Станков – преподавател по цигулка, носител на ордена на Британската империя и на три награди „Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци. В състава на конкурсната комисия са: проф.Евгений Шевкенов – преподавател по цигулка във Виена, Австрия; концермайсторът Мичо Димитров; проф. Галина Буйновски, заслужил артист на Република Молдова, преподавател в музикален лицей „Чиприян Порумбеску”, Кишинев, Молдова и Марк Кадин - главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио.

Общият награден фонд е 6 900 лв., разпределен между четирите възрастови групи. Церемонията по награждаване на победителите и галаконцертът на лауреатите на Международния  конкурс за цигулари са на 21 октомври от 13 ч. в хасковския театър.