Старт на Социално включване за 40 милиона евро обяви министър Масларова
Старт на Социално включване за 40 милиона евро обяви министър Масларова / netinfo

Стартът на проект "Социално включване" на стойност 40 милиона евро обяви официално днес министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. В първия етап проектът ще се финансира от Световната банка. Вторият етап на проекта ще се реализира със средства от еврофондовете и така общата му стойност ще достигне 136 милиона евро.

Проектът е уникален, защото за първи път дейностите са насочени към конкретна възрастова група и това са децата до 7-годишна възраст, коментира министър Масларова. Целта е да се стимулира отговорното родителство, да се ограничи изоставянето на деца, неграмотността и отпадането от училище.

С проекти на стойност до 1 милион лева ще могат да кандидатстват общини, институции и организации, ангажирани със социална дейност. Освен изграждането на социална инфраструктура, проектите задължително трябва да предвиждат и услуги. Ще се финансират проекти за работа с бъдещи родители от рисковите групи, и с родителите на деца с увреждания, реконструкция и оборудване на детски ясли и градини и изграждане на семейни центрове, ще се поемат таксите за детски градини и ясли на социалнослабите семейства, ще се обучават специалисти за работа с деца.

Стартът на проекта беше обявен на организиран от Министерството на труда и социалната политика форум в Хасково. Във форума участва и постоянният представител на Световната банка у нас Флориан Фихтъл, който оцени като изключително успешно досегашното сътрудничество между банката и социалното министерство.