Сталево с протест ще пази светилището Хасара
Сталево с протест ще пази светилището Хасара / Darik News, архив
Сталево с протест ще пази светилището Хасара
55522
Сталево с протест ще пази светилището Хасара
  • Сталево с протест ще пази светилището Хасара

За протест се готвят сталевци, ако заявилата инвестиционен интерес към историческата местност Хасара пловдивска фирма получи концесия за добив на полезни изкопаеми там. Декларация, придружена с 430 подписа на недоволни, изпращат те до министъра на икономиката Делян Добрев. Местните хора са убедени, че кариерата за камъни, която ще е в подножието на историческия хълм Хасара, където е параклисът „Св. 40 мъченици" и на около 250 метра от крайните къщи, ще е пагубна за населеното място. Затова и са категорични в намерението си да защитават светилището и  домовете си. Сталевци са против и ако трябва ще спираме влакове, но няма да позволим да се унищожи тази светиня. До 1975 г. край селото е имало такива кариери и всички къщи са се пропукали от взривовете, а по-възрастните разказват, че камъните са хвърчали до крайните къщи на селото, коментира кметът Панчо Панушев.

Сталево с протест ще пази светилището Хасара
netinfo

Със своите аргументи против кариерата са от ловната дружинка на селото и църковното настоятелство. Възражение внесе и община Димитровград, но жалбата бе отхвърлена и от министерството уважиха положителното становище на РИОСВ-Хасково, съобщи кметът Иво Димов. Над 300 000 лв. са били миналата година постъпленията от 12 държавни концесии на територията на общината. 192 000 лв. са те до момента, информира той.

Главният еколог на община Димитровград Пламен Митков също определи като проблемно инвестиционното намерение за кариера в Хасара. Според историческите данни точно от този хълм Цар Иван Асен Втори е ръководил битката при Клокотница. Друга от легендите разказва, че там е стъпил Крали Марко, а в стъпката му водата не пресъхва дори и при най-жарките жеги. Това често води туристи в региона, разказват сталевци.

Мястото е свято и трябва да бъде запазено, е мнението и на група младежи, водени от Георги Георгиев, които се организират за протест във Фейсбук. Чуйте повече в звуковия файл.