Спряха голяма контрабанда на хапчета за здравеняци
Спряха голяма контрабанда на хапчета за здравеняци / Митница Свиленград

Голямо количество контрабандни анаболни стероиди откриха митническите служители на Капитан Андреево в излизащ от страната камион с българска регистрация. При проверката в три сака, в шофьорската кабина, са открити общо 50 000 таблетки и 1050 ампули с анаболни стероиди. 

Най-много са таблетките „Clenbuterol", намиращи се в 800 броя кутии по 50 таблетки, които според фабричните надписи са произведени в България. Медикаментът е предназначен за качване на мускулна маса и изгаряне на мазнини, но е много опасен за хора със сърдечни проблеми. Другите общо 10 000 таблетки, произведени в Молдова и Украйна, са анаболни стероиди : „Stanover" и „Naposim" , който е определян като един от най-популярните сред атлетите. Открити са и контрабандни ампули с инжекционен разтвор „Aquatest" - 500 броя, с „Testosterona" - 350 броя и „Testolic" - 200 броя. Приложението им освен за натрупване на мускулна маса е и за повишаване на мъжката потeнтност. 

Шофьорът на камиона признал, че получил лекарствата от приятел, за да ги пренесе до Турция. Съставен му е акт по Закона за митниците.
Стойността на задържаните лекарства е 16 106 лева.

Анаболните стероиди са много опасни за здравето ако не се приемат по лекарско предписание, както и при продължителна употреба, при което има не само физиологични, но и психични последици.