Спасихме 3 птици. Пращат ги в Стара Загора
Спасихме 3 птици. Пращат ги в Стара Загора / netinfo
3 птици са спасени от началото на месеца. Бедстващ млад бял щъркел е изпратен в спасителния център за диви животни в град Стара Загора, където ще бъде лекуван. Сигналът до регионалната екоинспекция е подаден рано сутринта.

С помощта на специалзиирана техника на EVN щъркелът е свален от гнездото в с. Големанци. Той е в много тежко състояние. Малкото е оплетено в парцали, донесени от възрастните птици в гнездото, единият от краката на птицата липсва, а другият е обездвижен, но инервиран и топъл.

Само преди седмица спасен и изпратен за доотглеждане бе друг щъркел, открит в харманлийското село Доситеево. В Стара Загора е изпратен и екземпляр от защитения вид – чухъл. Птицата е намерена от жители на областния град. Оказана и е необходимата първа помощ и е предадена на експерти от регионалната екоинспекция.

Средата на юли до началото на август е най-рисковият сезон за младите бели щъркели, които започват да излитат от гнездата. Понякога, първите опити за излитане са неуспешни, съобщават от РИОСВ- Хасково. От инспекцията съветват при намерени бедстващи птици гражданите да сигнализират на телефон 038/ 60 16 28.