/ iStock/Getty Images
Експерти от РИОСВ-Хасково спасиха 10 сухоземни костенурки от защитен вид - Шипоопашата костенурка (Testudo hermanni) и Шипобедрена костенурка (Testudo graeca), съобщиха от екоинспекцията.

Действията на инспекцията са след сигнал в полицията в Харманли. Защитените видове костенурки са предадени от РПУ-Харманли и бяха освободени от специалисти в инспекцията в природата в подходящо за тях местообитание.

Откриха живи и мъртви костенурки в частен дом в Харманли

От десетте костенурки два броя са шипобедрени - една мъжка и една женска. Останалите осем, броя са шипоопашати - женски екземпляри. Двата вида сухоземни костенурки са защитени за територията на страната и попадат в Приложение №3 към чл. 38 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). 

При проверка в дома на жител на Харманли органите на реда са открили и шест умъртвени костенурки. При огледа на мъртвите костенурки експертите установиха, че два броя са шипобедрени - мъжка  и женска, а останалите четири броя са шипоопашати - два броя мъжки и два броя женски екземпляра.

РИОСВ-Хасково

По случая се води разследване. Според закона за подобни нарушения физическите лица се наказват с глоба от 100 до 5000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 500 до 10 000 лв.

Наказателният кодекс също предвижда  наказание - лишаване от свобода до 5 години, както и глоба от 5000 до 20 000 лева.