Ситуацията в областта към момента
Ситуацията в областта към момента / netinfo
Ситуацията в областта към момента
59873
Ситуацията в областта към момента
Ситуацията в областта към момента
  • Ситуацията в областта към момента
  • Ситуацията в областта към момента

Усложнена остава обстановката в Хасковска област. Почти в цялата област продължава да вали сняг. Най-обилен е снеговалежът в района на общините Хасково, Минерални бани и Стамболово - там снежната покривна вече надвишава 20 сантиметра. 141 машини на Областното пътно управление са включени в почистването на пътната мрежа. Пътищата в областта са проходими при зимни условия, но е в сила забрана за движение на товарни автомобили над 20 тона. Най-невралгичен днес бе участъкът Хасково - Харманли по главния път Е - 80, където в близост до село Стойково се бе обърнал тир. От началото на деня до момента по международния път Е-80 в посока Харманли са изтеглени над 30 тира. Все пак пътят е отворен, но само за леки автомобили.

Към този момент не е наложително свикването на Областния кризисен щаб, съобщи председателят му и заместник-областен управител Николай Нанев. Той допълни, че нещата постепенно се нормализират, но ако обстановката все пак се влоши, щабът ще бъде свикан, за да се предприемат координирани действия с всички служби. На двата гранични контролно-пропускателни пункта всичко е нормално, каза Нанев. Няма бедстващи хора и автомобили, добави председателят на Областния кризисен щаб.

В Хасково снегопочистването ще продължи през цялата нощ, увери ресорният заместник-кмет Златимир Желев. В момента в него са включени 20 машини. 3 пясъкоразпръсквача обработват улиците, след това ще се мине да се хвърли сол - надвечер, когато намалее движението. Засега не е включен целият потенциал на Общината. По-късно вечерта може да бъдат извадени още машини, когато движението не е толкова интензивно, каза Желев.

9 села в областта останаха днес без ток, заради скъсани от снега електропроводи. Екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняването на повредите, но на някои места достъпът е силно затруднен, заради счупени електрически стълбове, обясниха от дружеството.

Междувременно от „В и К" съобщиха, че в селата Българин и Върбово няма вода, заради спукани водопроводи. Оттам също заявиха, че работят по отстраняване на авариите.

Днес в областта нямаше затворени училища, нито намалено времетраене на учебни часове.

Разговорите с председателя на Областния кризисен щаб и заместник-областен управител Николай Нанев и с ресорния заместник-кмет на Община Хасково Златимир Желев - в звуковите файлове: