Сестричка, починала още като бебе, са имали заключваните деца от Димитровград
Сестричка, починала още като бебе, са имали заключваните деца от Димитровград / netinfo
Сестричка, починала още като бебе, са имали заключваните деца от Димитровград
21248
Сестричка, починала още като бебе, са имали заключваните деца от Димитровград
  • Сестричка, починала още като бебе, са имали заключваните деца от Димитровград

5-годишният Петко Бакърджиев, който на 12 юли падна от терасата на 4 етаж на жилищен блок в Димитровград, утре ще бъде приет в дом "Надежда" в Хасково. Детето, което заедно с по-малкото си братче, беше оставено заключено в жилището от бащата, по чудо няма счупвания след падането от почти 12 метра. По-малкото братче, което по време на инцидента е било в апартамента, от днес е настанено в дома за медикосоциални грижи в Хасково. Когато полицаите са влезли в жилището са заварили 1-годишният Манол да спи на земята. Предполага се, че детето системно е било оставяно да спи на земята и със сигурност е било недохранено. Най-голямото братче Роки Петков, който скоро ще навърши 7 години, също е настанено в институция.

От отдел "Закрила на детото" в Димитровград са подготвили доклад и план за действие, с който е запознат бащата Петко Бакърджиев, който се оказа, че е криминално проявен. В рамките на 6 месеца той трябва да изпълни конкретни условия свързани с подобряване на хигиена, битовите условия на живот на децата, обезопасяване на терасата, от която падна 5-годишното дете, и осигуряване на детегледачка. На бащата ще бъде наложена и парична санкция затова, че е оставил децата си заключени. Той ще бъде глобен с от 1000 до 2000 лева.

Стана ясно, че Роки и Петко са имали сесричка още преди да се роди Манол. Момиченцето е било родено на 7 февруари 2005 година, но около 3-4 месеца по-късно е починало. Официалната причина е задушаване, като вина на родителите не е установена. Тогава разследващите са работили и по версия за недохранване, която е отпаднала.

Това което се оформя като персепктива за трите братчета е приемна грижа и осиновителско семейство, коментираха от отдел "Закрила на детето". От звуковия файл чуйте повече подробности от г-жа Ангелова, първо за състоянието на най-малкото братче Манол.