СБХ пише за запазване на димитровградските пана
СБХ пише за запазване на димитровградските пана / DarikNews Живка Тодорова

Съюзът на българските художници ще подготви становище, с което ще поискаме уникалните пана върху фасадите на жилищни блокове и обществени сгради в Димитровград да получат статут на паметници на културата, за да бъдат съхранени. Това каза председателят на творческия съюз Ивайло Мирчев, който е сред участниците в пленера "Димитровград-2010", който приключва днес.

Тези пана, мозайки и скулптурни композиции са дело на изключително добри български автори, като Атанас Яранов-Шаро, правени са през 70-те години на миналия век и определено имат много висока художествена стойност, коментира Ивайло Мирчев. Той посочи, че община Димитровград вече е направила първите стъпки за обявяване на художествените произведения за паметник на културата, като местния парламент е приел решение в тази посока. Съюзът на българските художници ще помогне с всичко, което е необходимо, включително и с експертни становища, за да получат тези творби на монументалното изкуство съответния статут и бъдат опазени, коментира Ивайло Мирчев. Проблемът е, че много от тях са върху фасадите на жилищни блокове в центъра на града и върху едно от паната на Яранов обитатели на апартаменти там вече са побили климатик и сателитна чиния, посочи той.

СБХ пише за запазване на димитровградските пана
netinfo

Категорична подкрепа заяви и художникът Владимир Пенев- почетен гражданин на Димитровград и син на поета-духовен символ на града Пеньо Пенев, който преди около 5 години бе първият, надигнал глас в защита на творбите на Яранов. Още тогава положително мнение изрази и академик Светлин Русев, който преди седмица, при откриването на пленера, отново потвърди, че ще подкрепи община Димитровград в защита на тези художествени произведения.